LaptopBG Моят профил  Количка за пазаруване  Поръчка  
  Начало » Online Магазин Моят профил  |  Количка за пазаруване  |  Поръчка   
Катaлог
ЛАПТОПИ ВТОРА УПОТРЕБА
LCD дисплеи
Инвертори за подсветка
CCFL лампи за подсветка
RAM памет
Мобилни процесори 
Мрежови устройства 
Дискови устройства
Захранващи адаптори
БАТЕРИИ
Бързо търсене
 
Въведете дума за търсене.
Разширено търсене
Информация
Доставка и рекламации

Условия за ползване

За връзка с нас

Добре дошли!

www.LaptopBG.com


Дисплеи за лаптопИзвършваме експресен безплатен монтаж на дисплеи закупени от нас.

Мобилити ЕООД се стреми да поддържа в наличност както нови, така и употребявани дисплеи (наричани още екрани, TFT панели, LCD матрици), съдържащи се в над 95% от съвременните преносими компютри, като предлага ниски цени, високо качество и отлично обслужване.

Цени на диплеите можете да видите в нашия онлайн каталог.

Монтажът и заплащането на дисплея се извършват в офиса на фирмата на ул. Русалийски проход №7-9 след предварителна уговорка на телефон 0898900720. Монтажът е безплатен и най-често отнема около 20 минути. За разлика от други сервизи тук лаптопът Ви няма да престоява седмици за елементарна сервизна процедура. Затова е изключително важно преди да ни посетите, да ни се обадите и да си запишете час. Необходимо е при обаждането да ни кажете точния модел на лаптопа, за да потвърдим наличност на нужните части към дадения момент.На тази страница сме събрали за Вас информация за проблемите с дисплеите на преносимите компютри, която считаме че ще Ви бъде полезна.

Кога е нужно дисплеят на лаптопа да бъде сменен?
Възможните причини, които налагат подмяна на дисплея са счупване, дефект или замяна с друг съвместим тип по желание на потребителя.

Механични повреди
LCD (Liquid Crystal Display) дисплеите създават изображение като пропускат светлина през малки клетки, наречени събпиксели. Тези клетки са пълни с течен кристал, който става непрозрачен, когато през него премине електричество. Три съседни събпиксела (червен, зелен и син) образуват един пиксел - пълноцветна точка. Броят пиксели по редове и колони дава една от основните характеристики на дисплея - неговата разделителна способност (резолюция)
Течният кристал е затворен в клетки между две тънки плочи от твърдо стъкло. Затова дисплеите са много лесно чупливи.
СчупванеДефекти в изображението
Понякога под влияние на околната среда, начина на употреба или просто от старост дисплеите дефектират.

Несиметрични дефекти - неработещи области, постоянно светещи ивици, неравномерна подсветка.
Несиметричните дефекти в изображението се дължат на самия LCD дисплей и се отстраняват чрез замяната му. В редки случаи самият дисплей може да бъде ремонтиран.

Неработещ участък
Неработещ участък
Цветни вертикални ивици
Цветни вертикални ивици
Хоризонтална ивица
Хоризонтална ивица
По-светла лява половина
По-светла лява половинаДефекти по цялата видима площ - неясен образ, едноцветно изображение, сенки, неработеща подсветка
Тази група видими дефекти могат да бъдат причинени както от самия дисплей, така и от други части на компютъра като лентови кабели, графичен адаптор (видеокарта), дънна платка, захранване, инвертор и т.н. Необходимо е причината да бъде диагностицирана в сервиз.

Ъпгрейд или даунгрейд
Понякога се налага дисплеят да бъде сменен, защото ни създава неудобство при работа. Например почти винаги лъскав дисплей може да бъде сменен с матов. Друга възможност е замяна за дисплей с друга резолюция. За съжаление това рядко е успешно. Масовите лаптопи поддържат единствено базовата за формата резолюция, например:
4:3 - 1024*768
16:10 - 1280*800
16:9 - 1366*768
Ако дисплеят на Вашия лаптоп е с базова (ниска) резолюция и желаете да го замените за такъв с по-висока, то най-вероятно това няма да бъде възможно. Успеваемостта на този ъпгрейд е висока при лаптопи Dell и Lenovo.
Ако пък Вашият дисплей е с ненужно висока резолюция, шрифтовете са дребни и е нужно постоянно да се взирате, то почти винаги е възможно да го замените за дисплей с по-ниска резолюция, който ще бъде по-удобен за работа с текст, например.

Какво трябва да знаем преди да закупим дисплей или да се обърнем към сервиз?

Размери и формати
Най-наложилата се характеристика на дисплеите, съответно и на лаптопите в които са вложени, е техният размер. Това е размерът в инчове на диагонала на видимата част.
Форматът е отношението на хоризонталния размер на видимата част към вертикалния. Преди години единствен формат при лаптопите беше използваният в телевизията 4:3. Постепенно той беше заменен с непознатия до момента 16:10 (Wide Screen). В последните години формат 16:10 в компютрите е заменен с 16:9, който се наложи и в телевизията.
Понастоящем най-използваните в преносимите компютри дисплеи са с размер 15.6" (39.6 см) и формат 16:9. Допреди 4-5 години фаворит беше 15.4" 16:10.

Разделителна способност (резолюция)
Резолюцията представя броят пиксели по хорисонталата и по вертикалата на дисплея. В момента най-масова е 1366*768, т.е. дисплеят представлява мрежа от 1366 колони и 768 реда.
Колкото по-висока е резолюцията, толкова повече информация се събира на дисплея и толкова по-фино е изображението. Но това може да създаде неудобство при работа със стандартни шрифтове - текстът ще бъде прекалено дребен и труден за четене.

Подсветка
Подсветката не е част от лаптопа, а функция на дисплея да създава равномерна бяла светлина, която при преминаването през течнокристалната матрица да се превръща в цветно изображение. При лаптопите съществуват дисплеи с два вида подсветка: луминесцентна (CCFL) и светодиодна (LED). И в двата случая те са неразделна част от LCD дисплеите.
При по-старите дисплеи подсветката се осъществява от луминесцентна лампа с дебелина 2мм. Тя се захранва чрез външен за дисплея "инвертор", генериращ променлив ток с напрежение около 1000V. Недостатъците на тези дисплеи са по-високата консумация на електричество и относително краткият живот на лампата - средно 10000 работни часа. С течение на времето лампата потъмнява, променя си цвета към жълто или розово и накрая напълно спира да работи. Възможно е тя да причини и изгаряне на инвертора. По принцип лампата може да бъде сменена, но напоследък цената на ремонта е съпоставима с цената на добре работещ употребяван дисплей от нисък клас.
Дисплеите с LED подсветка се осветяват от светодиодна лента. Тя също се захранва с напрежение по-високо от работното на лаптопа, съответно има инвертор вграден в дисплея. Дисплеите с LED подсветка се предпочитат заради по-ниската консумация на електричество, многократно по-дългия живот на светодиодите и по-малкия размер. Вече 100% от новопроизведените лаптопи използват LED подсветка.

Повърхност
Съществуват два вида повърхности на дисплеите - мат и гланц. Всяка от тях има предимства и недостатъци. Изборът е въпрос на личен избор. По принцип лъскавите (гланцови) дисплеи дават по-голяма яркост, но са по-неподходящи за работа в добре осветена среда, защото създават повече отблясъци.
В почти всички случаи дисплеите с различно покритие са взимозаменяеми. Ако Ви се налага да сменяте повреден дисплей от единия вид, то най-вероятно ще можете да закупите дисплей с другия вид покритие на същата или сходна цена.

Оригинали и ментета
Технологията за производсто на LCD панели е изключително сложна. В същото време цената през последните години стана доста ниска. Тези два фактора правят фалшифицирането неизгодно и безпредметно. Фалшиви дисплеи не съществуват.
Понастоящем в света има около 10 производителя на дисплеи за лаптопи. Характеристиките и цените помежду им са равностойни. Затова всеки производител на лаптопи влага в моделите си това, което е налично на пазара. Две съседни бройки от даден модел лаптоп може да имат дисплеи от различни производители и това не може да бъде установено външно.

Лоши пиксели
Изгорелите (черни) и залепнали (светли) пиксели могат да бъдат много дразнещи ако им се обръща внимание. Всъщност са преескалиран проблем, защото масовият компютърен потребител изобщо не ги забелязва. До определен брой те не се считат за гаранционен дефект. Въпреки това всички предлагани от нас дисплеи са тествани срещу лоши пиксели и ако такива съществуват, цената на дисплея се намалява и това е описано в частта "Състояние".

Нов или употребяван
И този въпрос опира до лична преценка. По-старите дисплеи с луминесцентна (CCFL) подсветка имат определен живот на лампата, затова трябва да се внимава при закупуването на употребяван дали картината не е прекалено тъмна или с променен нюанс. Това би означавало, че животът на лампата ще бъде кратък и до няколко месеца ще се наложи нейната замяна. При дисплеите с LED подсветка такъв проблем не съществува. За всички останали възможни дефекти възрастта на дисплея не е от съществено значение.
Всички предлагани от нас дисплеи са с гаранция, като за употребяваните тя е 1 месец, а при новите 6 месеца, освен ако в описанието на конкретния дисплей не е посочен друг срок.