INFO

LCD Дисплеи - информация: характеристики, повреди, ремонт

Извършваме експресна безплатна смяна  на дисплеи за лаптоп закупени от нас.


Каталог на наличните дисплеи в магазина:

➨по размер,   ➨по модел на лаптоп,   ➨по характеристикиМобилити ЕООД се стреми да поддържа в наличност както нови, така и употребявани дисплеи (наричани още екрани, TFT панели, LCD матрици), съдържащи се в над 95% от съвременните преносими компютри, като предлага ниски цени, високо качество и отлично обслужване.

Монтажът и заплащането на дисплея се извършват в офиса на фирмата на ул. Русалийски проход №7-9 след предварителна уговорка на телефон 0898900720. Монтажът е безплатен и най-често отнема около 20 минути. За разлика от други сервизи тук лаптопът Ви няма да престоява седмици за елементарна сервизна процедура. Затова е изключително важно преди да ни посетите, да ни се обадите и да уговорите час. Необходимо е при обаждането да ни кажете точния модел на лаптопа, за да потвърдим наличност на нужните части към дадения момент.


На тази страница сме събрали за Вас информация за проблемите с дисплеите на преносимите компютри, която считаме че ще Ви бъде полезна.

Кога е нужно дисплеят на лаптопа да бъде сменен?

Възможните причини, които налагат подмяна на дисплея са много:
- Счупен дисплей на лаптоп;

- Черти по екрана на лаптоп;

- Тъмни или светли петна по дисплея на лаптопа;

- Черни петна по дисплея ;

- Тъмен дисплей, неработеща подсветка;

- Трептене на екрана на лаптопа;

- Ъпгрейд на матрица от TN на IPS или от ниска резолюция към висока и т.н.Механични повреди
LCD (Liquid Crystal Display) дисплеите създават изображение като пропускат светлина през малки клетки, наречени събпиксели. Тези клетки са пълни с течен кристал, който става непрозрачен, когато през него премине електричество. Три съседни събпиксела (червен, зелен и син) образуват един пиксел - пълноцветна точка. Броят пиксели по редове и колони дава една от основните характеристики на дисплея - неговата разделителна способност (резолюция)
Течният кристал е затворен в клетки между две тънки плочи от твърдо стъкло. Затова дисплеите са много лесно чупливи.

Счупване
Дефекти в изображението
Понякога под влияние на околната среда, начина на употреба или просто от старост дисплеите дефектират.

Несиметрични дефекти - неработещи области, постоянно светещи ивици, неравномерна подсветка.
Несиметричните дефекти в изображението се дължат на самия LCD дисплей и се отстраняват чрез замяната му. В редки случаи дисплеят може да бъде ремонтиран.

Неработещ участък     
Неработещ участък от дисплея


Цветни вертикални ивици
Цветни вертикални черти на дисплея


Хоризонтална ивица
Хоризонтална ивица на дисплея
По-светла лява половина
По-светла половина на дисплея
Дефекти по цялата видима площ - неясен образ, едноцветно изображение, сенки, неработеща подсветка
Тази група видими дефекти могат да бъдат причинени както от самия дисплей, така и от други части на компютъра като лентови кабели, графичен адаптор (видеокарта), дънна платка, захранване, инвертор и т.н. Необходимо е причината да бъде диагностицирана в сервиз.

Ъпгрейд или даунгрейд
Понякога се налага дисплеят да бъде сменен, защото ни създава неудобство при работа. Например почти винаги лъскав дисплей може да бъде сменен с матов. Друга възможност е замяна за дисплей с друга резолюция. За съжаление това рядко е успешно. Масовите лаптопи поддържат единствено базовата за формата резолюция, например:
4:3 - 1024*768
16:10 - 1280*800
16:9 - 1366*768
Ако дисплеят на Вашия лаптоп е с базова (ниска) резолюция и желаете да го замените за такъв с по-висока, то най-вероятно това няма да бъде възможно при лаптопи произведени преди 2015г.. Успеваемостта на този ъпгрейд е висока при лаптопи Dell и Lenovo. При съвременните лаптопи вероятността за успешен ъпгрейд е много по-висока.
Ако пък Вашият дисплей е с ненужно висока резолюция, шрифтовете са дребни и е нужно постоянно да се взирате, то почти винаги е възможно да го замените за дисплей с по-ниска резолюция, който ще бъде по-удобен за работа с текст, например.

Какво трябва да знаем преди да закупим дисплей или да се обърнем към сервиз?

Размери и формати
Най-наложилата се характеристика на дисплеите, съответно и на лаптопите в които са вложени, е техният размер. Това е размерът в инчове на диагонала на видимата част.
Форматът е отношението на хоризонталния размер на видимата част към вертикалния. Преди години единствен формат при лаптопите беше използваният в телевизията 4:3. Постепенно той беше заменен с непознатия до момента 16:10 (Wide Screen). В последните години формат 16:10 в компютрите е заменен с 16:9, който се наложи и в телевизията.
Понастоящем най-използваните в преносимите компютри дисплеи са с размер 15.6" (39.6 см) и формат 16:9. До около 2010 г. фаворит беше 15.4" 16:10.

Разделителна способност (резолюция)
Резолюцията представя броят пиксели по хорисонталата и по вертикалата на дисплея. В момента най-масова е 1366*768, т.е. дисплеят представлява мрежа от 1366 колони и 768 реда.
Колкото по-висока е резолюцията, толкова повече информация се събира на дисплея и толкова по-фино е изображението. Но това може да създаде неудобство при работа със стандартни шрифтове - текстът ще бъде прекалено дребен и труден за четене.

Подсветка
Подсветката не е част от лаптопа, а функция на дисплея да създава равномерна бяла светлина, която при преминаването през течнокристалната матрица да се превръща в цветно изображение. При лаптопите съществуват дисплеи с два вида подсветка: луминесцентна или лампова (CCFL) и светодиодна (LED). И в двата случая те са неразделна част от LCD дисплеите.
При по-старите дисплеи подсветката се осъществява от луминесцентна лампа с дебелина 2мм. Тя се захранва чрез външен за дисплея "инвертор", генериращ променлив ток с напрежение около 1000V. Недостатъците на тези дисплеи са по-високата консумация на електричество и относително краткият живот на лампата - средно 10000 работни часа. С течение на времето лампата потъмнява, променя си цвета към жълто или розово и накрая напълно спира да работи. Възможно е тя да причини и изгаряне на инвертора. По принцип лампата може да бъде сменена, но напоследък цената на ремонта е съпоставима с цената на добре работещ употребяван дисплей от нисък клас.
Дисплеите с LED подсветка се осветяват от светодиодна лента. Тя също се захранва с напрежение по-високо от работното на лаптопа, съответно има инвертор вграден в дисплея. Дисплеите с LED подсветка се предпочитат заради по-ниската консумация на електричество, многократно по-дългия живот на светодиодите и по-малкия размер. Вече 100% от новопроизведените лаптопи използват LED подсветка.

LED подсветката има един недостатък - при честота на захранващото напрежение с честота около 1000Hz съществува незабележимо, но изморяващо очите трептене. Това се дължи на начина на управление на яркостта - графичният адаптор използва широчинно-импулсна модулация - ШИМ (на английски "Pulse Width Modulation" - PWM) и коефициентът на запълване на импулсите определя колко време ще се подава захранване към светодиодите, съответно колко време ще са изгасени. Обикновено при 100% яркост коефициентът на запълване е 100%, т.е. светодиодите са постоянно захранени и трептене няма. На езика на некомпетентните се твърди, че "няма ШИМ". Всъщност ШИМ винаги има, няма го изморителното трептене, причинено от нискочестотен ШИМ.

Повечето съвременни дисплеи поддържат честота на ШИМ до 10000Hz. На практика умора за очите при честота над 1500-2000Hz няма. За съжаление повечето евтини лаптопи подават към подсветката на дисплея управляващ сигнал с честота едва 800-1000Hz, вероятно за да е гарантирана съвместимостта с всички възможни матрици. При по-високия клас лаптопи честотата е висока, съответно трептене няма. И в тази ситуация непрофесионалистите твърдят, че дисплеят е "без ШИМ". А това не е така. Просто ШИМ работи с оптимални параметри. 

Ако се наложи смяна на матрица на лаптоп с високочестотна ШИМ, трябва внимателно да се подбере новата, защото е твърде вероятно неподходяща матрица да работи с базови параметри, защото не се разпознава от лаптопа като 100% съвместима. Например дисплей за лаптоп HP или Dell може да не работи правилно на лаптоп Lenovo - степените на яркост може да се прекалено малко, честотата на ШИМ да е ниска или дисплеят да гасне при ниска осветеност. Един и същ модел матрица за лаптоп може да има различни разновидности на фърмуера (нейният вътрешен софтуер) за различните марки лаптопи - Acer, Dell HP, Lenovo и т.н. 


Повърхност
Съществуват два вида повърхности на дисплеите - мат и гланц. Всяка от тях има предимства и недостатъци. Изборът е въпрос на лични предпочитания. По принцип лъскавите (гланцови) дисплеи дават по-голяма яркост, но са по-неподходящи за работа в добре осветена среда, защото създават повече отблясъци.
В почти всички случаи дисплеите с различно покритие са взимозаменяеми. Ако Ви се налага да сменяте повреден дисплей от единия вид, то най-вероятно ще можете да закупите дисплей с другия вид покритие на същата или сходна цена.

Оригинали и ментета
Технологията за производсто на LCD панели е изключително сложна. В същото време цената през последните години стана доста ниска. Тези два фактора правят фалшифицирането неизгодно и безпредметно. Неоригинални дисплеи за лаптоп не съществуват.
Понастоящем в света има около 10 производителя на дисплеи за лаптопи. Характеристиките и цените помежду им са равностойни. Затова всеки производител на лаптопи влага в моделите си това, което е налично на пазара. Две съседни бройки от даден модел лаптоп може да имат дисплеи от различни производители и това не може да бъде установено външно.

Лоши пиксели
Изгорелите (черни) и залепнали (светли) пиксели могат да бъдат много дразнещи ако им се обръща внимание. Всъщност са преескалиран проблем, защото масовият компютърен потребител изобщо не ги забелязва. До определен брой те не се считат за гаранционен дефект. Въпреки това всички предлагани от нас дисплеи са тествани срещу лоши пиксели и ако такива съществуват, цената на дисплея се намалява и това е описано в частта "Състояние".

Нов или употребяван
И този въпрос опира до лична преценка. По-старите дисплеи с лампова (CCFL) подсветка имат определен живот на лампата, затова трябва да се внимава при закупуването на употребяван дали картината не е прекалено тъмна или с променен нюанс. Това би означавало, че животът на лампата ще бъде кратък и до няколко месеца ще се наложи нейната замяна. При дисплеите с LED подсветка такъв проблем не съществува. За всички останали възможни дефекти възрастта на дисплея не е от съществено значение.
Всички предлагани от нас дисплеи са с гаранция, като за употребяваните тя е 1 месец, а при новите 6 месеца, освен ако в описанието на конкретния дисплей не е посочен друг срок. Този период е достатъчен за откриване на рядко проявяващи се дефекти, които не сме могли да забележим при кратко тестване.

В момента няма наличност от този продукт.

Ще се свържем с вас еднократно на посочения e-mail, когато той или негов аналог отново е наличен.

Вашият E-mail адрес:
Допълнителна информация: